سلامت پوست و مو

تفاوت آکنه و جوش از نظر علت و علائم

تفاوت آکنه و جوش از نظر علت و علائم

مقدمه
در این محتوا به طور کامل تفاوت آکنه و جوش را مورد بررسی قرار داده‌ایم. در ادامه انواع جوش و آکنه و روش‌های درمان آن‌ها نیز توضیح داده شده است. همچنین به معرفی سرم نیاسینامید از محصولات اوردنیری برای برطرف کردن جوش ها خواهیم پرداخت.

مهم‌ترین تفاوت آکنه و جوش در تعریف آن‌ها است. جوش‌ها معمولا نشانه بروز یک ناهنجاری یا بیماری در بدن هستند اما آکنه یک بیماری پوستی است که باید برای درمان آن اقدام شود. آکنه و جوش از لحاظ ظاهری و نحوه ایجاد، شباهت بسیاری با هم دارند.

فولیکول‌های مو در لایه‌های زیرین پوست هستند که محل رویش مو می‌باشند. در فاصله کمی از آن‌ها غدد چربی‌ساز پوستی به نام غده سباسه وجود دارد. این غدد ماده‌ای روغنی به نام سبوم را ترشح می‌کند تا چربی سطح پوست را تنظیم کند. گاهی اوقات این سبوم با سلول‌های مرده سطح پوست، مواد آرایشی و دیگر آلودگی‌های پوست ادغام می‌شوند و زیر پوست باعث بروز باکتری، عفونت و التهاب خواهد شد. این التهاب ابتدا به صورت جوش‌های قرمز و با بر طرف نشدن، تبدیل به آکنه خواهند شد.

دیگر تفاوت آکنه و جوش در نحوه درمان آن‌ها خواهد بود. جوش‌ها پس از مدتی با درمان‌های کوتاه مدت و خانگی از بین خواهند رفت. آکنه‌ها به علت محتوای آن‌ها و محلی که ایجاد می‌شوند باید زیر نظر متخصص درمان شوند تا نواحی دیگر را نیز درگیر نکنند.

در ادامه این محتوا انواع جوش‌ها و آکنه‌ها و راه‌های درمان آن‌ها را مورد بررسی قرار خواهیم داد.

محصول پیشنهادی:
سرم نیاسینامید اوردینری یکی از بهترین محصولات برای از بین بردن جوش و جای جوش است. این سرم برای انواع جوش های سرسیاه، پاسچول و آکنه مفید می باشد.

انواع مختلف جوش روی سطح پوست

جوش بر اساس شکل ظاهری و عمقی که در پوست دارند، به چهار دسته تقسیم خواهند شد. در ادامه هر چهار نوع جوش‌ها را به طور جداگانه توضیح خواهیم داد. انواع مختلف این بروزات پوستی یک مورد دیگر از تفاوت آکنه و جوش است.

دسته‌بندی جوش‌ها به شرح زیر است:

  • جوش سر سیاه: این نوع جوش‌ها به علت مسدود شدن منافذ باز پوست توسط فولیکول‌های مو به وجود می‌آیند. به علت باز بودن منفذ آن‌ها، نام کومدون باز نیز بر این نوع جوش می‌گذارند. پوست نواحی اطراف آن‌ها حالت طبیعی دارد و دردناک نیست. این جوش‌ها بیشتر در ناحیه تی صورت دیده می‌شوند.
  • جوش سر سفید کوچک: این جوش‌ها، کومدون بسته هستند که به علت تجمع چربی، باکتری یا آلودگی در منافذ بسته پوست ایجاد می‌شوند. آلودگی این جوش‌ها به صورت نقطه‌های سفید سفت و کوچک روی پوست نمایان خواهند شد. پوست اطراف آن‌ها کمی قرمز خواهد بود و معمولا دردناک نیستند.
  • پاپول: این نوع جوش برآمدگی‌های قرمز یا صورتی رنگی هستند که منافذ پوست را به طور کامل مسدود خواهند کرد. درون این جوش، چرک وجود ندارد اما باکتری‌ای به نام کاتی باکتریوم در آن‌ها ایجاد می‌شود. با فشردن محل پاپول‌ها این باکتری از آن خارج شده و به سرعت در پوست اطراف جذب خواهد شد.
  • پاسچول: پاسچول‌ها از پاپول‌ها بزرگ‌تر هستند و مرکز آن‌ها سفید یا زرد است. این سفیدی در مرکز التهاب قرمز رنگ جوش محل ادغام آلودگی، چربی، باکتری و چرک ناشی از ترشح سلول‌های ایمنی است. ترکاندن جوش‌های چرکی، نقاط دیگر پوست را در معرض آلودگی قرار خواهد داد. پاسچول‌ها بیشتر در نواحی چرب بدن مانند کمر و صورت قابل مشاهده هستند.

اگر پاپول‌ها و پاسچول‌ها پس از مدتی از بین نرفتند و تعدادشان نیز بیشتر شد، نشانه بروز آکنه خفیف یا متوسط است. با مشاهده چنین علائمی باید به پزشک متخصص مراجعه فرمایید تا با تایید تفاوت آکنه و جوش برای درمان آن اقدام شود.

علت بروز جوش و نحوه درمان آن‌ها

همانطور که گفته شد، جوش‌ها در اثر بسته شدن منافذ پوست در محل فولیکول مو ایجاد می‌شوند. عوامل بسیاری وجود دارد که موجب بسته شدن این منافذ خواهد بود که در ادامه به آن‌ها اشاره می‌کنیم.

  • سن بلوغ در نوجوانی باعث افزایش فعالیت هورمون‌ها و افزایش ترشح سبوم در منافذ پوست می‌شود.
  • تغییرات هورمونی از دیگر دلایل ترشح بیش از اندازه غده سباسه خواهد بود.
  • استرس و اضطراب از مهم‌ترین عوامل ایجاد چربی و جوش روی پوست هستند.
  • اندام‌های داخلی که در تولید آنزیم‌های بدن نقش دارند (مانند کبد، غدد فوق کلیه و …) در صورتی که به درستی فعالیت نکنند، موجب بروز جوش خواهند شد.
  • جوش‌های بدن می‌توانند منشا ژنتیکی داشته باشند.
  • رژیم غذایی نادرست و سرشار از چربی و شیرینی به بیشتر شدن جوش‌ها کمک خواهد کرد.
  • مصرف هرگونه دخانیات مانند سیگار، قلیان و … مستقیما بر غدد چربی پوست تاثیر می‌گذارند.
  • آلودگی‌های محیطی یا لوازم آرایشی بی‌کیفیت می‌تواند موجب بسته شدن منافذ پوست شما شود.

تمام مواردی که گفته شد با یک روتین شستشوی پوستی منظم و استفاده از ماسک‌ها و روغن‌های تنظیم‌کننده چربی، قابل پیش‌گیری خواهد بود. استفاده از یخ و بخور پوستی و موادی که دارای آنتی‌اکسیدان طبیعی هستند نیز به باز بودن منافذ پوست کمک شایانی می‌کنند.

تا اینجا تفاوت آکنه و جوش را توضیح داده‌ایم. در واقع آکنه‌ها پاپول‌ها و پاسچول‌های درمان نشده و تشدید شده هستند. آکنه‌ها معمولا به دو صورت نمایان خواهند شد:

  • ندول یا گره: این آکنه‌ها برآمدگی‌های گوشتی قرمز، بزرگ و ملتهب هستند که به علت تجمع باکتری تاکی باکتریوم در منافذ پوست ایجاد می‌شوند.
  • کسیت: کسیت‌ها شدیدترین نوع بروز پوستی هستند که بسیار بزرگ ملتهب، چرکی و دردناک خواهند بود.

در ادامه تفاوت آکنه و جوش می‌توان اشاره کرد که آکنه‌ها در سطح عمیق‌تری از پوست ایجاد خواهند شد. همین امر موجب می‌شود تا درمان‌های موضعی روی آن‌ها جواب ندهند. به علت اینکه آکنه‌ها معمولا دارای عفونت هستند برای درمان باید سریعا به متخصص پوست مراجعه فرمایید. تحت نظارت پزشک باید دوره‌های آنتی‌بیوتیک درمانی را طی کنید تا ندول‌ها و کیست‌ها تبدیل به زخم و اسکار نشوند.

گاهی پزشک در کنار داروهای تجویزی استفاده از لیزر را به بیمار توصیه خواهد کرد. لیزر می‌تواند آکنه‌های شما را به طور کامل ریشه‌کن کند.

سخن پایانی
برای اینکه بهترین درمان را انجام دهید ابتدا باید نوع التهابات را مشخص کنید. اگر التهابات شما در کوتاه مدت بر طرف نشدند، با مراجعه به پزشک نوع دقیق آن‌ها شناسایی خواهد شد. اگر از نوع خفیف باشند با درمان‌های خانگی و مراقبت‌های مداوم به راحتی قابل پاکسازی هستند. اگر نوع التهابات شدید باشد باید از درمان‌های قوی‌تر مانند استفاده از دارو، پماد، محلول یا لیزر استفاده کنید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *